La Cielo, cuinera de l’escola
andorrana des de gairebé els inicis. Ha passat per diferents centres de
diferents nivells. A tot arreu on ha passat ha deixat empremta entre els
infants i els adults, a més d’unes panxes ben plenes!
GAM21
En el moment de la
celebració dels 30 anys d’Escola Andorrana m’han demanat de fer una reflexió
sobre els meus anys com a cuinera de l’Escola. No m’estranya, ja que crec que
sóc una de les cuineres més antigues, això no vol dir més velles no us
confongueu, ja que sóc a l’Escola des del 1986, ja són anys!
Intento recordar
quan vaig arribar a l’escola de La
Mercedes, l’anomenàvem així perquè estava ubicada a l’
edifici de la Mercedes,
a Escaldes, on ara hi ha Andbanc. Allí vaig començar a treballar però no com a cuinera sinó com a rentaplats. A
la cuina, com a tot arreu, s’ha de fer mèrits per anar ascendint i per aquesta
raó i després de treballar dur vaig
passar a cuinera. En aquella època treballàvem de 11 a 5 de la tarda i la cuina
era com la de casa. Evidentment, no hi havia tants alumnes com ara, però de totes
maneres fer menjar per un centenar d’alumnes en una cuina com la de casa no era gens fàcil.
Uns anys desprès
vaig canviar de lloc i també d’horaris que van anar augmentant. Vaig anar als barracons, al Clot d’Emprivat, sempre
com a cuinera , però allí vaig tenir una feina de més a més. Feia
de traductora. Segur que us estranyarà, doncs no és gens especial, quan hi
havia algun portuguès a qui no entenien, em cridaven a mi al despatx de
direcció per fer d’intèrpret. Ah! És que no us ho he dit que d’origen sóc
portuguesa d’ Angola, i actualment andorrana.
La primera vegada que em van cridar al despatx de direcció, vaig dir-me
Cielo quina hauràs fet, i la veritat que hi vaig pujar amb el cor ben encongit,
però desprès amb el pas del temps quan em cridaven al despatx de direcció, ja
sabia perquè hi anava.
Seguidament vaig
anar a l’escola d’Escaldes-Engordany, molt gran i nova, amb una cuina de cine
que vaig estrenar però amb molta feina
ja que l’alumnat anava creixent i paral·lelament el treball de la cuina.
Com veieu anar
d’una escola a una altra ha estat la tònica general en la meva feina, ja que
novament vaig canviar i vaig tornar als barracons
per ocupar-me de la cuina dels alumnes de batxillerat. El menjar i
l’estructura de cuina i menjador era un mica diferent, ja que es tractava d’una
escola d’adolescents i d’un servei de self-service. Les relacions amb l’alumnat
també eren força diferents, a batxillerat s’havia de vigilar que tothom mengés de tot,
ja que els règims per voler estar primes abundaven i no es podia badar sobretot
amb les noies. També les relacions eren diferents a batxillerat quan queia
alguna llàgrima era perquè hi havia hagut malestar en una parella o s’havia
tingut una mala nota, mentre que amb els petits era un cop al cap o un que
havia dit a l’altre que no volia ser-li
amic.
A partir del moment que vaig passar a la cuina
dels més grans vaig seguir variant de cuina,
perquè els alumnes de batxillerat
també van anar variant de centre, dels barracons
del Clot d’Emprivat, a Escaldes, al
Roc del centre de Ciutat de Valls a Andorra la Vella, fins acabar definitivament a l’Escola Andorrana de Batxillerat de la Margineda. Aquests
anys a batxillerat em van servir per fer moltes amistats ja fos amb els
mateixos alumnes, així com amb els professors i càrrecs directius, amistats que encara perduren, i és per això
que quan em van dir que havia de marxar de batxillerat per anar a l’escola de Sant Julià de primera
ensenyança, em van donar un bon disgust. Però bé, a tot s’acostuma un i ara
estic molt contenta a Sant Julià voltada d’alumnes de maternal que em diuen: Hola Cielo , i em
fan un petó.
Crec que la majoria
de gent veu el treball a les cuines de les escoles com quelcom de molt
adjacent, però certament no és així, si les cuineres i el personal de la cuina
s’esmeren en la seva feina, el menjar és molt millor i els que se’n beneficien
són els alumnes, que estan molt contents, i ja ho diu el refrany: panxa plena fa bon so.
Durant tots aquests
anys que he treballat a la cuina tinc moltes anècdotes, us n’explicaré una: Una
vegada havíem de fer un pica-pica i vam comprar un munt de fuets, a la tarda a
l’hora de marxar, els vam deixar sobre
un taulell per tallar-los l’endemà. Quan vam arribar al matí vam trobar tots
els fuets mossegats i alguns per terra. Ja sabeu a les escoles sempre hi ha
algun graciós, perquè segur que els lladres no havien entrat.
La feina a la cuina
encara que variada i interessant és molt dura, s’ha d’arribar de bona hora al
matí perquè tot estigui a punt, s’han de revisar les compres, emmagatzemar els
aliments, complir amb totes les normes d’higiene, sovint cal aixecar pesos que algunes vegades
provoquen tendinitis o altres malalties i baixes laborals, sobretot al llarg dels anys de fer
aquest tipus de treball.
Tanmateix he de dir
que les cuines de les Escoles andorranes han estat la meva vida, he vist passar
moltes promocions d’alumnes, i
actualment me’n trobo molts que ja acompanyen els seus fills a l’escola. També
hi han anat els meus fills, i ara hi van els meus nets. Què us sembla? És tota
una vida, no?
Sempre ha estat un plaer trobar-te per alguna de les cuines de l'Escola Andorrana! Gràcies per compartir-ho amb tots nosaltres!
ResponEliminaSempre ha esta una gran cuinera, però sobre tot una gran persona! Tots els nens i nenes sempre l'han estimat molt i l'estimen. M'agradat molt el seu article, m'han vingut molts records de la cuina dels principis de l'escola. La veritat ès que erem una gran FAMILIA.
ResponEliminaMartina
Cielo, és que a més que ets una súper cuinera, ets una persona molt positiva i amb un cor enorme!!! I és que Cielo, ets un cielo!!!! Mònica
ResponElimina