Premis Maria Geli

1r Premi d’Experiències Educatives MARIA GELI


La Fundació BPA i GAM21 –espai de reflexió educativa- convoquen un premi destinat al reconeixement i a l'estímul d'experiències educatives concretes, posant  de relleu la tasca dels professionals de l’educació i dels centres on desenvolupen la seva activitat i reconeixent totes les persones que participen en el procés pedagògic: mestres, alumnes i famílies.    

El Premi d’Experiències Educatives Maria Geli 2015 està obert a tots aquells professionals dels nivells de maternal o d'ensenyament obligatori, que han realitzat una experiència que contribueixi a la millora de la qualitat educativa i de la docència. D’aquesta manera ens proposem enfortir i compartir el bagatge cultural en l’àmbit educatiu tot posant la mirada en els reptes de l’educació del SXXI.


Maria Geli Capdevila neix el 24 d’abril del 1944 a Sant Julià de Lòria a Andorra, filla de pare republicà, refugiat a Andorra pel franquisme, i de mare andorrana d’una família pagesa de la mateixa parròquia.Inicia l’escolaritat a l’escola francesa de Sant Julià. Als 10 anys, la família emigra a Tolosa  i quatre anys més tard es trasllada a Bordeaux, a la Costa Atlàntica francesa, on la Maria  cursa la carrera universitària de Lettres Espagnoles. Per contribuir amb les despeses de la família, la Maria treballa de monitora de vela a l’estiu i fa la verema a la tardor. Quan de més gran va tornar a Andorra, la Maria s’instal·la, al Pas de la Casa a fer de monitora d’esquí.

Al 1975, la Maria s’integra al cos de professors de Formació Andorrana de la Conselleria d’educació i exerceix com a professora d’Institucions Andorranes als col·legis de Sant Ermengol i del Janer.
Als inicis de l’Escola Andorrana, la Maria, mare de dues nenes bessones, l’Elsa i l’Ingrid, col·labora de forma activa i participativa en la creació de l’Associació de Pares de l‘Escola Andorrana.El gener del 1985, la Maria es converteix en la primera directora de l’Escola Andorrana. I des dels anys 90 dirigeix l’Escola Andorrana de La Massana, on es jubila l’any 2009.

L’abril de 2013 la Maria mor amb 69 anys.

Passió per l’escola

Tots els que hem compartit algun tram de la vida de la Maria compartim que un dels trets que la caracteritzava era la seva passió per l’escola. 

La Maria... la seva dedicació per l'escola, el seu compromís amb els alumnes i les seves famílies, lluitadora, humil, creativa, exigent, divertida amb un punt de timidesa, un sac de nervis,  feliç de fer feliç els altres. 

La Maria...  una dona treballadora, incansable, sempre cercant les solucions més inimaginables allà on ningú les veia.  Que no teníem material, doncs cap problema!, el fuster del davant el fabricava i els mestres i ella mateixa mans a l'obra per pintar-lo; que havíem d'iniciar els nostres alumnes a esquiar, cap problema! pujava en  un 

trineu i ja en tenia prou per aplanar el camp de Xixerella; que feia falta un teleesquí? una corda lligada a la cintura de dues persones i som-hi, nens amunt i nens avall... Aquestes situacions i tantes altres, que avui dia ja són anècdotes,  quedaran gravades al llarg de tota la nostra vida.

Si n'hem après de coses i cosetes amb la Maria! , tot i que en certs moments el seu tarannà i les seves maneres de gestionar podien semblar surrealistes, ha estat  la nostra mestra.    

La Maria  ens ha ensenyat que allò que volem aconseguir amb feina i dedicació ho podem fer;  la Maria ens ha ensenyat la humilitat,  ens ha ensenyat  l'exigència, ens ha ensenyat la paciència, , la Maria ens ha ensenyat la fermesa, ens ha  ensenyat la devoció i sobretot, i per damunt de tot , la Maria ens ha ensenyat a estimar l'escola.

Un reconeixement a la pedagogia i a la innovació

La Maria ha estat una gran pedagoga que lluitava cada dia per una millor escola on els alumnes s’hi sentissin segurs, acollits i capaços d’aprendre. Al llarg de la seva trajectòria professional va esdevenir una experta en plurilingüisme, l’ensenyament de llengües i l’elaboració de materials didàctics, transmetent sempre el seu coneixement i l’estima per Andorra, esforçant-se per a una major cohesió social i treballant per construir una escola pública de qualitat.

El premi Maria Geli vol ser un reconeixement a tots els mestres, que com la Maria, s’il·lusionen cada dia que arriben a l’escola.


1 comentari:

  1. Hola,
    soc Clara Pintat, gerent de l'escola infantil kids. Felicitats per la iniciativa. Ens hagués agradat poder participar a la convocatòria presentant la nostra experiència didàctica en l'etapa pre-escolar no obstant llegint el plec de bases entenem que aquest concurs tant sols va dirigit a nivells de maternal i ensenyament obligatori. Es correcte? Entenen que l'etapa 0-3 anys no està contemplada dins del marc educatiu? Gràcies.

    ResponElimina